Quote: “Ik was ook de dekentjes waarop ze slapen”
Onderschrift: Linda: “De korrels van dit merk kosten me meer dan een wit product, maar ze eten het zoveel liever”
Zorro, Sneeuwwitje, Vlekje en hun vier broertjes en zusjes wrijven geregeld tegen de benen van Linda Hemmerijckx. En ze weten waarom. Om de twee dagen trekt Linda naar de Kloosterstraat in Outer met korrels voor de zwerfkatjes.
“Ik heb de katjes eerder toevallig leren kennen”, start Linda. “Ik zag in de Kloosterstraat (in Outer, red.) soms een oudere vrouw met eten in de hand een klein baantje in wandelen. Toen ik haar vroeg waarom ze dat deed, vertelde ze me over de kattin die hier met haar jongen was achtergelaten, en die ze eten gaf. Het had net gesneeuwd en was ijskoud. Daarom had ze een aantal dozen meegebracht, waarin ze konden schuilen. Dat deed me natuurlijk wel iets, als dierenliefhebber. En toen de vrouw een aantal jaren later overleed, heb ik haar werk overgenomen, want ik kon de katjes toch niet laten verhongeren? Toen had je nog geen voederpas nodig, dus ben ik meteen gestart. Ik heb eigenlijk jaren zonder voederpas gewerkt, maar sinds enkele maanden heb ik er toch een, want ik wou in regel zijn.”
Dekentjes
Toen Linda de dieren begon te verzorgen, waren de kleine katjes al volwassen katers en kattinnen, die ook al gejongd hadden. “Met twaalf waren ze. Ik heb meteen contact opgenomen met een vriendin die een dierenasiel heeft. Zij heeft toen enkele katjes meegenomen die ze kon plaatsen in een gezin, en de andere heeft ze onvruchtbaar gemaakt en teruggebracht. Dat is zo’n vijf jaar geleden. Sindsdien kom ik om de twee dagen met m’n brommer tot hier. Als ze de motor horen, staan ze er soms al. (lacht) Ik breng dan eten mee en soms ook de propere was, want ik was geregeld de dekentjes waarop ze slapen.”
Wit product
Neen, ze hebben geen klagen, de zeven katjes. Terwijl ze schuilen in hun hok, dat Linda door enkele kennissen liet bouwen, vult ze de eetbakjes met Wiskas. “De korrels van dit merk kosten me meer dan een wit product, maar ze eten het zoveel liever”, vertelt Linda enthousiast. “Want ja, het kost me wel wat, die zeven dieren eten geven, maar ik doe het met veel plezier, al zeggen sommige mensen dat ik gek ben. (lacht) Maar meer zwerfkatjes hoeven er niet meer te komen, met zeven heb ik al de handen vol. En thuis wachten er ook nog drie katten, een hond en parkieten op mij.”
Dit doet de stad voor katten
Huiskatten
subsidie voor onvruchtbaar maken, chippen en registratie
Heb je een kat in huis? Dan weet je wellicht dat je ze voor de leeftijd van 5 maand moet laten steriliseren (als je geen kweker bent, natuurlijk). En waarom zou je ze ook niet laten chippen en registreren? Dan kan je katje meteen aan jou gelinkt worden, mocht het verloren lopen. Maar dat kost natuurlijk wel wat. Daarom steekt stad graag een (financieel) handje toe: we geven je een subsidie voor het chippen, registreren en onvruchtbaar maken van je dier.
Het subsidiebedrag bestaat uit 2 delen. Je krijgt:
· 20 euro voor het registreren en chippen
· 30 euro voor de sterilisatie van een kattin en 15 euro voor de castratie van een kater
Laat je je kat meteen registreren, chippen en onvruchtbaar maken, dan ontvang je dus 50 euro voor een kattin en 35 euro voor een kater. De subsidie is wel beperkt tot één huiskat per gezin per jaar. We willen ook dat je voor een dierenarts kiest met een praktijk op het grondgebied van Ninove.
Het subsidiereglement en het aanvraagformulier vind je op www.ninove.be/katten, bij de dienst leefmilieu of bij je dierenarts in Ninove.
ZWERFKATTEN
VOEDERPASSEN EN SCHUILHOKKEN
De stad heeft een zwerfkattenbeleid uitgewerkt. Dit plan moet ervoor zorgen dat het aantal zwerfkatten niet massaal toeneemt, maar ook dat de dieren in goede gezondheid leven. We werken daarvoor nauw samen met Dierenbescherming Ninove vzw en met vrijwilligers, die een voederpas hebben.
Hoe gaan we te werk?
· Als de dierenbescherming of een inwoner een zwerfkat opmerkt, wordt ze onderzocht en onvruchtbaar gemaakt. Dan gaat ze naar het dierenasiel, dat bepaalt of ze terug wordt gezet (wilde katten) of het dier in aanmerking komt voor adoptie (voor katten die je in huis kan houden).
· De stad voorziet op verschillende plekken in groot Ninove een schuilhok voor zwerfkatten. Dat aantal wordt dit jaar nog uitgebreid. Heb je een voederpas, dan kan je daar voedsel zetten voor de dieren. Hoe je zo’n voederpas aanvraagt, lees je op www.ninove.be/katten.
Zie je een zwerfkat? Vang ze dan zeker niet zelf, maar doe een SIS-melding bij de technische dienst (www.ninove.be/melding). De dienst neemt dan contact op met de dierenbescherming.
Katie Coppens schepen van dierenwelzijn Ninove
Recente reacties